Erkki, Vadelma, Veikko ja Inkeri

Erkki, Vadelma, Veikko ja Inkeri
Piirtäjä: Marja Erkilä

keskiviikko 18. marraskuuta 2015

Veikko

Piirtäjä: Marja Erkilä
Herätyskello herättää ensimmäisen kerran aamuseitsemältä, mutta Veikko torkuttaa puoli kahdeksaan asti eikä pysty heräämään ajoissa. Lopulta Veikko nousee väsyneenä ylös, vetää lattialla mytyssä olevat vaatteet päällensä, käy pesemässä hampaat ja nappaa repun huoneen nurkasta. Aamupalaa ei enää ehdi syödä, mutta se ei oikeastaan poikkea normaalista aamusta.
Koululle on noin kilometrin matka, jonka Veikko polkee pyörällä. Veikko ehtii luokkaan juuri ennen aamunavauksen alkamista ja lysähtää pulpettiinsa. Jälkihiki pukkaa iholle ja olo on tukala. Kitalaki kuivuu.
Ruokatunti alkaa 20 minuutin päästä. Veikko vilkuilee kelloa, eikä enää pysty keskittymään kielioppiharjoituksiin. Toinen polvi vispaa pulpetin alla ja Veikko koputtaa kädessään olevaa kynää pulpetin pintaa vasten. Maha murisee niin, että vieruskaverit naurahtavat. Tunti loppuu ja Veikko ryntää käytävälle toivoen, että tarjolla on hyvää ruokaa. Mantelikalaa… Veikko nyrpistää hän ei halua syödä. Veikko menee kuitenkin linjastolle, ottaa useamman näkkileivän, reilusti voita ja lautaselle vähän kalaa, perunoita ja pienen kasan raastetta. Veikko syö perunat ja näkkileivät ja kippaa loput lounaasta biojätteeseen. Ruokavälituntia on vielä jäljellä, joten Veikko luikahtaa kavereiden kanssa kadun toisella puolella sijaitsevaan kauppaan. Mukaan tarttuu suklaapatukka ja pieni sipsipussi, jotka syödään kaupankulmalla ennen kouluun paluuta.
Kello soi ja iltapäivän tunnit alkavat. Ensin Veikon olo on riehakkaan hilpeä ja tuntuu vaikealta olla hiljaa oppitunnilla kun opettaja puhuu, vaikka historia on Veikosta mukava aine. Koulupäivän viimeinen tunti on biologiaa ja Veikolle tulee väsy, hän ei jaksa kuunnella luonnonprosessiin liittyvää monimutkaista selostusta ja tippuu kärryltä. Veikko alkaa tuijotella ulos ikkunasta ja haaveilee kupillisesta kahvia tai päiväunista kunhan pääsee kotiin.. Kello soi ja koulupäivä on ohi.
Veikko keittää kotona kahvia ja menee koneelle. Jääkaapissa ei ole mitään hyvää ruokaa valmiina joten Veikko nappaa keksipaketin kahvin seuraksi. Hetken päästä Veikko paahtaa pari paahtoleipää ja laittaa niiden päälle voita. Sen jälkeen hän menee takaisin huoneeseensa syömään. Hetken päästä Veikko paahtaa vielä toiset kaksi.
Veikon äiti tulee viideltä töistä ja alkaa tehdä heti ruokaa, jotta illallinen on valmiina, kun Veikon isä tulee kotiin. Ruokana on spagettia ja jauhelihakastiketta. Veikolla ei ole kovin nälkä mutta hän syö ison lautasellisen, sillä spagetti on yksi Veikon lempiruuista. Ruoan jälkeen Veikko on liian täynnä ja siirtyy olohuoneeseen telkkarin ääreen sulattelemaan. Läksyt pitäisi vielä tehdä..


Pohtikaa millaisia ongelmia hahmolla on hyvinvoinnissa terveystiedon näkökulmasta.

Mitä kansansairauksia kuvauksen perusteella hahmolla voisi olla 35 vuoden päästä?

Miten kansansairaudet vaikuttavat yhteiskuntaan?


Luo hahmolle kaksi tulevaisuuden kuvaa kun hahmo on 50-vuotias: positiivinen ja negatiivinen.


Kotitehtävä: Tarkastele ruokailutottumukiasi (ateriat ja välipalat) sekä ruokarytmiäsi. Pidä ruokapäiväkirjaa: Mitä ja milloin söit? Napostelitko?



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti