Erkki, Vadelma, Veikko ja Inkeri

Erkki, Vadelma, Veikko ja Inkeri
Piirtäjä: Marja Erkilä

keskiviikko 18. marraskuuta 2015

Inkeri

Piirtäjä: Marja Erkilä
Herään herätyskellon pirinään.. En malttaisi nousta pehmeästä sängystä! Kaksi tyynyä on minimimäärä, en pysty edes ajattelemaan nukkuvani yhdellä tyynyllä. Huh, onpa niskani kyllä jumissa.. Tallustelen keittiöön hakemaan aamupuuron ja lasin vettä. Siirryn aamupalan kanssa sohvalle katselemaan eilisillalta boksille tallentunutta saippuasarjaa. Valitan samalla vanhemmilleni kipeitä niskoja. Isä sanoi, että se johtuu muun muassa siitä, että syön aamupalani sohvalla ruokapöydän sijasta.. Siihen äiti lisäsi, ettei monella tyynyllä nukkuminen helpota niskakipua..tuhahdan heille.
Katsottuani ohjelman ja syötyäni aamupalan alan valmistautua kouluun. Puen farkut ja t-paidan. Valitsen t-paidan värin sopivaksi uusien, viime viikonloppuna saatujen tennareiden kaveriksi. Ulkona tihkuttaa vettä, mutta haluan silti laittaa ne tennarit..  Tennareiden kanssa ei sovi mikään muu takki kuin nahkatakki, joten laitan sen päälleni. Heitän olkalaukun olalle ja lähden koulua kohti.. Otan pikkusiskoni pyörän, sillä laukku painaa tolkuttomasti.. mitähän tiiliskiviä kannan mukanani.. Tihkusade yltyy kunnon vesisateeksi pyöräillessäni, kouluun saapuessa sukkani ovatkin aivan märät..
Otan kengät ja sukat pois ensimmäisellä oppitunnilla ja laitan ne kuivumaan patterille. Toivottavasti ne ovat kuivuneet välituntiin mennessä. Huomaan, kuinka päänsärky alkaa voimistua.. Ei ole ensimmäinen kerta tällä viikolla. Ensimmäisen oppitunnin lopulla haen sukat ja kengät. Puen ne päälle, vaikka ne ovat vielä märkiä.. On aivan pakko saada särkylääke päänsärkyyn. Olisikohan terveydenhoitajalla?
Sain särkylääkkeen ja kipu helpottaa pian. Pystyn keskittymään paremmin. Kun päänsärky lakkaa, huomaan selkääni pakottavan. Pulpettini on aivan liian matalalla, mutta en jaksa laskea tuoliani. Tai nostaa pulpettia. Terveystiedon opettaja on monesti huomauttanut asiasta, sanonut, että se vaikuttaa ryhtiini.. Ja että minun pitäisi valita parempi istumapaikka tuolin ja pöydän mukaan. Haluan mieluummin istua takana kavereideni kanssa!
Koulupäivän viimeisellä oppitunnilla on liikuntaa. Kuntotesti, voi ei! Inohan sitä..Nyttenkin sain tehtyä vain kolme vatsalihasliikettä..Onneksi tunti on nopeasti ohi. Kotiin pyöräillessä selkäkipu voimistuu. Ehkä kahdeksan vuotta nuoremman pikkusiskoni polkupyörä on liian pieni minulle.. Kotiin päästessä syön välipalan ja katson samalla toisen jakson lempiohjelmaani. Päänsärky hiipi takaisin.. En kestä!! Sovin Moonan ja Ellin kanssa biljarditreenit, mutta päänsärkyni vuoksi joudun varmasti perumaan ne..


Pohtikaa millaisia ongelmia hahmolla on hyvinvoinnissa terveystiedon näkökulmasta.

Mitä kansansairauksia kuvauksen perusteella hahmolla voisi olla 35 vuoden päästä?

Miten kansansairaudet vaikuttavat yhteiskuntaan?


Luo hahmolle kaksi tulevaisuuden kuvaa kun hahmo on 50-vuotias: positiivinen ja negatiivinen.


Kotitehtävä: Tarkkaile omaa ja muiden ergonomiaa ja merkitse muistiin päivittäinen liikuntamäärä (hyöty- ja aktiiviliikunta erikseen). 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti